Bezienswaardigheden Texel

Bezienswaardigheden

Door zijn bijzondere ligging kent Texel een groot aantal bezienswaardigheden die de rijke culturele historie van dit eiland vertellen. Hieronder, in willekeurige volgorde, een selectie van bezienswaardigheden die zeer de moeite van een bezoek waard zijn.

Gebouw van zeehondencentrum "Ecomare" met daarvoor een sculptuur van een walvis, Texel.Ingang van "Ecomare" met daarvoor een sculptuur van een walvis.

Ecomare

“Ecomare” bij strandslag 17 is het centrum voor de Wadden en de Noordzee. Het combineert de opvang van zeehonden en vogels met een natuurmuseum en zeeaquarium. Een indrukwekkend, leerzaam en leuk museum.

Het voeren van de zeehonden in het bassin door medewerkers van "Ecomare" op TexelHet voeren van de zeehonden door medewerkers van "Ecomare".
Twee zeehonden in het bassin krijgen vis gevoerd door een medewerker van "Ecomare" terwijl de bezoekers toekijken.De zeehonden krijgen vis gevoerd door een medewerker van "Ecomare".
Zeehonden in het bassin van "Ecomare" op Texel.Zeehonden in het bassin van "Ecomare".

Kaap Skil Museum

Op het buiten museum van het “Kaap Skil” museum” in Oudeschild krijgt men door oude vissershuisjes, een oude bakkerswinkel,  een oude Texelse wierschuur, oude graanpakhuizen en een reddingsbootschuur een beeld van het vroegere dorpse leven.

Vissershuisjes op het buitenmuseum terrein van "Kaap Skil"
Ingang museum "Kaap Skil" te Oudeschild, TexelIngang museum "Kaap Skil".
Ingang museum "Kaap Skil" te Oudeschild, Texel.Ingang van museum "Kaap Skil".
Bakkerswinkel met vissershuisjes op het buitenmuseum terrein van "Kaap Skil" te Oudeschild.Bakkerswinkel op het buitenmuseum terrein van "Kaap Skil".
Bruggetje naar de vissershuisjes op het buiten museum terrein van "Kaap Skil" te Oudeschild, TexelBruggetje naar vissershuisjes op het buiten museumterrein van "Kaap Skil".
Korenmolen "De Traanroeier" en vissershuisjes met toegangsbruggetje op het buitenmuseumterrein van museum "Kaap Skil" te Oudeschild, Texel.Korenmolen "De Traanroeier" op het buitenmuseum terrein van "Kaap Skil"
Texelse wierschuur "Noordkaap" op het buitenmuseumterrein van het "Kaap Skil"museum te Oudeschild,Texel.Texelse wierschuur "Noordkaap" op het buitenmuseum terrein van "Kaap Skil".
Fort de Schans, Oudeschild, TexelFort de Schans, Oudeschild

Fort de Schans

Wandel of fiets terug in de tijd van Willem van Oranje, de VOC, en Napoleon door gratis een bezoek te brengen aan het ten Westen van Oudeschild, in opdracht van Willem van Oranje in 1574 stervormig aangelegde “Fort de Schans”.

Kanon met traditioneel rolpaard uit 1809 ter verdediging van het "Fort de Schans" zelf en ter bescherming van de voor de scheepvaart zo belangrijke Rede van Texel tegen de Spanjaarden.Kanon met traditioneel rolpaard uit 1809 ter verdediging van het "Fort de Schans" zelf en ter bescherming van de voor de scheepvaart zo belangrijke Rede van Texel tegen de Spanjaarden.
Ophaalbruggetje binnen "Fort de Schans".Ophaalbruggetje binnen "Fort de Schans".

De Waelstee

In het Cultuurhistorisch Museum “De Waelstee”, een oude stolpboerderij, in De Waal kan men authentieke boerenwagens, koetsen, oude landbouwmachines, gebruiksvoorwerpen en allerhande machines voor de melkverwerking zoals kaas- en boterbereiding bekijken.

Ingang van het cultuurhistorisch museum "Waelstee" met op de voorgrond een boerenkar te De Waal, Texel.Het cultuurhistorisch museum "Waelstee" in De Waal.
Ingang met openslaande deuren van Cultuurhistorisch museum "Waelstee" te De Waal, Texel.Ingang van het cultuurhistorisch museum "De Waelstee".
Ingang achterzijde van cultuurhistorisch museum "De Waelstee" te De Waal, Texel.Ingang achterzijde van museum "De Waelstee".
Begrafeniskoets in het cultuurhistorisch museum "De Waelstee" te De Waal ,Texel.Begrafeniskoets in het museum "De Waelstee".
Tentoonstellingsruimte van cultuurhistorisch museum "De Waelstee" met oude landbouwtractor te De Waal,Texel.Tentoonstellingsruimte van museum "De Waelstee".
Boereninterieur uit vroegere tijden in cultuurhistorisch museum "De Waelstee" te De Waal, Texel.Boereninterieur uit vroegere tijden in museum "De Waelstee".
Oude smederij met smid en haardvuur in het cultuurhistorisch museum "De Waelstee" te De Waal, Texel.Smederij in museum "De Waelstee".

Smederij van “Waelstee”

In de smederij van de  “Waelstee” wordt het smeden gedemonstreerd. Er staat apparatuur om de stalen banden om een wagenwiel vast te zetten. Men kan ook zien hoe een hoefijzer wordt gesmeed. Tegen een kleine vergoeding kan een hoefijzertje worden gemaakt.

Walvisvaarders huisje

“Walvisvaarders Huisje’ in Den Hoorn. Hier kan men zich in de tijd van de walvisvaarders van ruim 300 jaar geleden wanen.

Walvisvaardershuisje in Den Hoorn, Texel.Walvisvaardershuisje in Den Hoorn.
Voorraadkast in het walvisvaardershuisje te Den Hoorn, Texel.
Bedstee in het walvisvaardershuisje te Den Hoorn, Texel.
Ingang gebouwtje met trapgevel van de Oudheidkamer te Den Burg, Texel.Ingang Oudheidkamer.

De Texelse Oudheidkamer

De “Texelse Oudheidkamer” in het centrum van Den Burg is volledig ingericht met meubels en gebruiksartikelen uit de tijd van oma’s oma. Men beleeft hoe men vroeger op Texel leefde. Ook is er achter het museum een kruidentuintje met geneeskrachtige kruiden.

Authentieke zeventiende eeuwse bedstee in de woonkamer van de Oudheidkamer van Den Burg. Men sliep rechtop omdat men dacht dat dit beter was voor de bloedsomloop.
Voorraadkelder onder de Oudheidkamer.

Eiland Galerij

In de “Eiland Galerij”, de oude school van Eierland, zijn de fraaie schilderijen van Niek Welboren en de prachtige keramische objecten van Kerstin Edelmann te bewonderen en te koop.

Vooraanzicht met ingang van de "Eiland Galerij" op Texel.Ingang van de "Eiland Galerij"
Expositieruimte met schilderijen en sculpturen in de "Eiland Galerij" op Texel.
Beeldentuin van de "Eiland Galerij" op Texel.
In het in de "Eiland Galerij" aanwezige volledig ingerichte Historische Lokaal met mooie wandplaten en oude schoolattributen kan men wegdromen naar vroegere tijden.
Toegang naar het Juttersmuseum "Flora" met toegangsbord, De Koog, Texel.Toegang naar het "Maritiem-en juttersmuseum Flora"

Maritiem- en juttersmuseum Flora

In het “Maritiem- en juttersmuseum Flora”  kan men de wereld van het strandjutten, het loods-en reddingwezen en de visserij beleven. Er worden doorlopend films vertoond over scheepsstrandingen, reddingsacties en de jutterij. Er is ook een knus museumcafé.

Reddingsboei met de afbeelding van een strandjutter en het opschrift "Schipbreuk- en Juttersmuseum "Flora".Reddingboei met afbeelding van een strandjutter
Drijvers voor visnetten hangende aan het plafond van het Schipbreuk- en Juttersmuseum "Flora" bij De Koog, Texel.Gejutte drijvers voor visnetten.
Diverse gejutte voorwerpen in het "Schipbreuk en Juttersmuseum Flora" bij De Koog.Diverse gejutte voorwerpen in het "Maritiem- en juttersmuseum Flora" bij De Koog.

Kaasboerderij Wezenspyk

Op Kaasboerderij “Wezenspyk” bij Den Burg kan men al meer dan 35 jaar diverse soorten eigen gemaakte kazen kopen. Er is een terras. Ook kan men deelnemen aan een Kaasproeverij en de koeienstal en het schapenmuseum bezoeken.

Ingang schuur en winkel Kaasboerderij "Wezenspyk" op TexelIngang schuur en winkel van Kaasboerderij "Wezenspyk".
Texelse kaasjes liggen in de boerderijwinkel klaar voor de verkoop.Texelse kaasjes liggen in de boerderijwinkel klaar voor de verkoop.
Op het land van Kaasboerdeij Wezenspyk kan men in de Schapenboet "Het Schapenmuseum" bezoeken waar men alles te weten kan komen over het Texelse schaap, de schapenhouderij en het boerenleven. Ook draait er een film over de Texelse schapenhouderij.Op het land van Kaasboerderij Wezenspyk kan men in de Schapenboet "Het Schapenmuseum" bezoeken waar men alles te weten kan komen over het Texelse schaap, de schapenhouderij en het boerenleven. Ook draait er een film over de Texelse schapenhouderij.
Inrit naar de "Novalishoeve" met welkomsbord.Inrit naar de "Novalishoeve".

Novalishoeve

De “Novalishoeve” ligt aan de rand van Den Hoorn. Op de boerderij kan men heerlijk biologisch brood, eigen gemaakt ijs, eigen gemaakte kaas, en melk van eigen koeien kopen. Ook mag men vrij in de stallen rondkijken. Voor kinderen is er speelgelegenheid.

Het terras met ingang naar de boerderijwinkel van de "Novalishoeve" bij Den Hoorn op Texel.Buiten op het terras of binnen in de winkel kan men koffie drinken of heerlijk ijs eten.
De boerderijwinkel van de "Novalishoeve" met twee koelvitrine toonbanken waar men biologisch brood, eigen gemaakt ijs, eigen gemaakte kaas en melk van de eigen koeien kan kopen.De boerderijwinkel van de "Novalishoeve" waar men biologisch brood, eigen gemaakt ijs, eigen gemaakte kaas en melk van de eigen koeien kan kopen.
Koeien in de weide bij de "Novalishoeve" met op de achtergrond het kerkje van Den Hoorn.Koeien in de weide bij de "Novalishoeve" met op de achtergrond het kerkje van Den Hoorn.

Texelse bierbrouwerij

Na een bezoek aan de “Texelse Bierbrouwerij” in Oudeschild weet men alles van het brouwen, het gisten, het bottelen van bier en welke ingrediënten hiervoor gebruikt worden.

Koperen moutketels van de Texelse Bierbrouwerij" in Oudeschild, Texel.Koperen moutketels van de "Texelse Bierbrouwerij.
Het gebouw van de "Texelse bierbrouwerij", de vroegere melkfabriek, staat langs de weg van Den Burg naar Oudeschild.Het gebouw van de "Texelse bierbrouwerij", de vroegere melkfabriek, staat langs de weg van Den Burg naar Oudeschild.
De koperen brouwketels waarin het heerlijke Texels bier wordt gebrouwen.De koperen brouwketels waarin het heerlijke Texels bier wordt gebrouwen.
Proeflokaal van de "Texelse Bierbrouwerij" met zes tapkranen op de tapkast.In het proeflokaal kan men alle soorten bier die door de "Texelse Bierbrouwerij" gebrouwd worden proeven.

Vuurtoren bij De Cocksdorp

Deskundige en hulpvaardige medewerkers van de vuurtoren “Eierland” bij De Cocksdorp geven rondleidingen en verstrekken informatie aan belangstellenden. De vuurtoren heeft zes verdiepingen. Via een wenteltrap moet men 118 treden betreden. Er is geen lift.

De vuurtoren "Eierland"ten noorden vande Cocksdorp ,Texel, met uitzicht op de Waddenzee en Vlieland
De draaiende beweging van het lenssysteem van de vuurtoren zorgt er voor dat de lichtstralen in tien seconden twee keer passeren. De lichtintensiteit is 2.850.000 candela. De lichthoogte is 53,2 meter boven zeeniveau. Het is zichtbaar vanaf 29 zeemijl.De draaiende beweging van het lenssysteem van de vuurtoren zorgt er voor dat de lichtstralen in tien seconden twee keer passeren. De lichtintensiteit is 2.850.000 candela. De lichthoogte is 53,2 meter boven zeeniveau. Het is zichtbaar vanaf 29 zeemijl.
Geniet van het prachtige uitzicht vanaf de vuurtoren over De Cocksdorp.Geniet van het prachtige uitzicht vanaf de vuurtoren over De Cocksdorp.
Uitzicht vanaf vuurtoren "Eierland" richting "De Vliehors" van Vlieland.Prachtig uitzicht vanaf de vuurtoren in de richting van "De Vliehors" van Vlieland.
Bord van het "Luchtvaartmuseum Texel met het opschrift :Luchtvaart museum Texel, Texel 1940-1945.

Luchtvaart museum Texel

In het “Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel” is veel te zien over de geschiedenis van het vliegveld op Texel en de bijzondere relatie met de KLM, het Marinevliegkamp “De Mok”, de luchtoorlog en de bunkers van de Atlantikwall.

Een belangrijk onderdeel in het museum gaat over de “Opstand der Georgiërs”.

De opstand tegen de Duitse Wehrmacht begon in de nacht van 5 op 6 april 1945 en eindigde pas op 20 (!) mei 1945, toen het Canadese leger op Texel aankwam, meer dan twee weken na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Texel wordt dan ook wel “het laatste slagveld van West Europa” genoemd.

Gebouw van het Luchtvaart museum Texel.Luchtvaart museum Texel.
Linktrainer met instrumenten in het Luchtvaart museum.Linktrainer.
Piper Cub Grasshopper hangend aan het plafond van het "Luchtvaart museum Texel".Piper Cub Grasshopper
Dubbeldekker vliegtuig hangend aan het plafond van het "Luchtvaart en Ooorlogsmuseum Texel".Het "LOMT" is een geweldig mooi en leerzaam museum voor mensen die in de luchtvaart en de geschiedenis van Texel geïnteresseerd zijn.
Oude radio's en televisies in het radiomuseum in "LOMT" op Texel.In het "LOMT" is ook een radiomuseum gehuisvest met oude radio's en televisies
Het zelfbouw vliegtuig PH-Cor hangend aan het plafond van het "Luchtvaart en Oorlogsmuseum Texel".De PH-COR is het eerste in Nederland door Cor Dijkman Dulkes gebouwde vliegtuig.
De Fokker S-13 UNIVERSAL TRAINER.

Fokker S-13 UNIVERSAL TRAINER.

De Kolibrie is de eerste in Nederland ontworpen en gebouwde tweepersoons stuwstraal helikopter.

De “Kolibrie”, de eerste  in Nederland door Aviolanda en Kromhout ontworpen en gebouwde tweepersoons stuwstraal helikopter.

Wilt u een Bungalow huren op Texel?

Bungalow "Groenoord"

Te huur op TEXEL in het bosgebied “DE DENNEN” tussen De Koog en Den Burg op bungalowpark “De Parel” onze sfeervolle zes persoons bungalow “GROENOORD”, Gerritslanderdijkje nr.258, 1791NH, Den Burg.